Annonce

Annonce

Efterafgrøden gul sennep

Her ses gul sennep i en mark, hvor der var lidt kvik, og strategien var at gennemføre harvninger efter høst hen over efteråret. Planen blev kun gennemført delvis med én harvning. Herefter blev marken pløjet, og der blev sået gul sennep den 26. august. Foto: ØRD

Skab en god og kraftig efterafgrøde

FAGLIGT TALT: En god efterafgrøde begynder med en såning i et godt såbed. Og drejer det sig om efterafgrøder etableret efter høst, er tidlig såning en del af succesen.

Kraftige og veludviklede efterafgrøder i det økologiske sædskifte er en del af succesen med det økologiske sædskifte

Lige nu står efterafgrøder i fuldt flor mange steder, selvom kalenderen skriver november måned. Nogle efterafgrøder, der er sået ultimo august/primo september, står også forbavsende godt.

Ofte siger man, at kløvergræs er motoren i det økologiske sædskifte, men gode efterafgrøder er også en del af motoren.

En god efterafgrøde begynder med en såning i et godt såbed. Og drejer det sig om efterafgrøder etableret efter høst, er tidlig såning en del af succesen. Men erfaringer viser også, at selv senere såning ud fra devisen bedre sent end aldrig også kan bruges, når det gælder efterafgrøder.

Ovenstående billede viser gul sennep i en mark, hvor der var lidt kvik, og strategien var at gennemføre harvninger efter høst hen over efteråret. Planen blev kun gennemført delvis med én harvning. Herefter blev marken pløjet, og der blev sået gul sennep den 26. august.

Der er stadig en lille smule kvik, som er meget trykket af efterafgrøden. Det er ret sikkert, at skift i strategien har været en succes, når der tænkes på, at bekæmpelse af kvik med harvninger ikke har været optimal i det våde efterår vi har haft. Derudover kommer der også langt bedre styr på at holde på næringstofferne.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud